בירה בגיל השלישי – לחיי הבריאות

בירה בגיל השלישי – לחיי הבריאות

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת לימור בן חיים, דיאטנית קלינית – מגזין הזמן השלישי

בריאות, תפקוד יומיומי מיטבי ואיכות חיים הם ברכות אמיתיות בגיל השלישי. לפיכך הדגשים העיקריים בגיל זה: שמירה על תפקוד מערכת כלי הדם, שמירת המוח הן מנטלית והן קוגנטיבית, שמירה על משקל גוף. מכאן העניין המיוחד בקשר בין תזונה ובריאות יחד עם איכות חיים. מחקרים חדשים בתחום מתמקדים בהשפעת אלכוהול ובירה על בריאות, במיוחד בגיל השלישי.

בירה

הבירה הנה משקה צמחי, טבעי, פופולארי, בן אלפי שנים המבושל מ – לתת שעורה, כשותנית ומים, ומותסס בעזרת שמרים לאלכוהול ופחמן דו חמצני.

רכיבים אלו הינם מקור תזונתי לויטמינים בעיקר מקבוצת B , מינרלים כמו:אשלגן, מגנזיום וצורן, וכן פיטונוטריאנטים שהינם רכיבים צמחיים פעילים שמקורם בשעורה ובכשות כמו: פוליפנולים בעיקר קטכינים, פיטואסטרוגנים ועוד. מחקרים מצביעים על קשר בין צריכה מתונה של אלכהול ובירה והורדת הסיכון למחלות לב, סוכרת, דמנטיה ואף אלצהיימר כמו גם עליה במדד איכות החיים הקשורים בשיפור מנטלי ונפשי.

לב “זהב”

במחקרים רבים שעוקבים אחרי אוכלוסיות נמצא כי צריכה מתונה של בירה מורידה את הסיכון לתמותה ותחלואה ממחלות לב וכלי לב באוכלוסייה המבוגרת בכ-20%.

הבירה מכילה רכיבים צמחיים ואלכוהול ולכן משפיעה על גורמי סיכון לבביים רבים באמצעות מנגנונים שונים כמו:

  • העלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL)שהינו גורם המגן על כלי דם ולב מפני טרשת עורקים ושקיעת שומן בדפנות כלי הדם.
  • הפחתת קרישתיות הדם.
  • עליה בנוגדני חמצון המגנים כנגד הכולסטרול הרע
  • הפחתה בממדי דלקת

לבלב “מאושר”
למרות תכולת הפחמימות והאלכוהול בבירה נמצא שמשקאות אלכוהוליים בכלל ובירה בפרט הינם בעלי השפעה מגינה של כ-30% בפני סוכרת. אפקט ההגנה החזק ביותר נמצא בצריכה של מנה קטנה לפחות 5 פעמים בשבוע ולא בצריכה חד פעמית של מנות גדולות יחד. המנגנון העיקרי לו מיוחסת השפעה זו קשור כנראה בהשפעה על האינסולין.

מוח “חריף”
מחקרים מצביעים על כך שצריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים קשורה בירידה בסיכון להתפתחות מחלות ניווניות, הזדקנות המוח בגיל המבוגר כמו דמנטיה ואלצהיימר וכן כי באוכלוסיה מבוגרת משקה ביום עשוי אף לשפר את היכולת הקוגנטיבית, כנראה כתוצאה מהשפעת אלכוהול על הקטנת היצרות כלי הדם במוח וכמו כן להשפעותיו הפסיכולוגיות.

מצב רוח “תוסס”
הרבה אנשים נהנים מההשפעות המריעות והנעימות הקשורות לשתיית משקאות אלכוהוליים. להשפעות אלו יש ערך פסיכותרפי בגיל השלישי שכן כידוע למצב נפשי כזה יש השפעה בריאותית ישירה.

כרס הבירה
בירה מקושרת בפולקלור ל”כרס הבירה” ומייחסת לבירה גורם להתפתחות השמנה בטנית.

מזג “מתון”
בשתייה מתונה המזכה בנקודות בריאות הכמות כן קובעת:
– גברים עד 2 בקבוקים ביום
– נשים עד 1 בקבוק ביום
כשהכמות לא נצרכת בבת אחת ומפוזרת במשך השבוע היא מזיגה מתונה לעומת זאת שתייה מופרזת בבת אחת מבטלת את ההשפעה המגנה הזו.

שתייה מתונה של בירה נמצאה במחקרים כמרכיב תזונתי ששילובו בתפריט הבריא יכול לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. סוכרת והזדקנות המוח.

אז לאחר שהמדע גילה את הבריאות שמתחת לקצף, לחיי בריאות הלב, המוח ומצב הרוח, חיים ארוכים, בריאים עם הנאה כמו הקצף שמעל.