הכותב: דר´ גבריאל מורדוכוביץ. אחראי דיאליזה, בית החולים רבין – קמפוס בילינסון.
מחבר הספר “מחלות כליה” הוצאת פרולוג.
שכיחות מחלות הכליה עולה עם הזמן בעולם המערבי.
מחלות מסוג מחלות כליה אפשר לחלק למחלות ראשוניות, שבהן המחלה מתחילה בכליות, או מחלות משניות, בהן הפגיעה בכליות היא חלק ממחלה רב מערכתית.
מחלות כליה משניות השכיחות הן:
בעולם המערבי, בכמחצית החולים המטופלים בדיאליזה בגלל אי ספיקת כליות כרונית, מחלת הכליות היא משנית לסוכרת ו/או יתר לחץ דם.
פגיעה כלייתית אינה חייבת להופיע בהכרח אצל חולי סוכרת ובאלו הסובלים מלחץ דם.
פגיעה בכליות יכולה להופיע בסוכרת מסוג 1 וגם מסוג 2 (בדרך כלל של המבוגר). איזון טוב של רמת הסוכר בדם או של לחץ הדם יכול למנוע את הפגיעה בכליות.
על מנת למנוע במידת האפשר החמרה בתפקוד הכליה, על רופא המשפחה להפנות לנפרולוג כאשר התפקוד הכלייתי יורד מתחת ל-50%
בדיקות חיוניות
השלב הראשון של הפגיעה הכלייתית הוא הפרשת חלבון בשתן. בהתחלה מופרשת כמות קטנה של חלבון (אלבומין) שלא ניתנת לגילוי בשיטות הרגילות. שלב זה נקרא שלב מיקרואלבומינורי (microalbuminuria) וכדי לגלותו יש לבצע איסוף שתן של יממה ולבדוק בו את כמות החלבון. הפרשה של יותר מ-300 מ”ג חלבון ביממה מעידה על פגיעה בכליות.
הפרשה של יותר מ-300 מ”ג ניתנת לגילוי בשיטות הרגילות ונקראת פרוטינוריה. בדרך כלל בשלב זה הפגיעה בכליות מלווה ביתר לחץ דם אך אין הפרעה בתפקוד הכלייתי.
ללא טיפול, המחלה עשויה להתקדם ולגרום לפגיעה בתפקוד בתפקוד הכליות, אי-ספיקת כליות כרונית ולפעמים לאי-ספיקת כליות סופנית ולצורך בטיפול בדיאליזה.
מחלת כליות משנית לסוכרת, בדומה לרוב מחלות הכליה, היא דו-צדדית, כלומר פוגעת בשתי הכליות.
חובה על חולה סוכרת לבצע איסופי שתן למיקרואלבומין ו/או לחלבון כמותי באופן תקופתי. אם התוצאות מראות הפרשת חלבון יש המלצה להפנותו לרופא מומחה במחלות כליה (נפרולוג) בכדי להתחיל טיפול מכוון להגנה על תפקוד הכליות ועל איזון לחץ הדם במידת הצורך.
רוב מחלות הכליה הן אסימטופטיות, כלומר שהסובלים מהן לא מרגישים שום דבר מיוחד. חוסר תפקוד של כליות לא גורם כאב. הגילוי של פגיעה בתפקוד הכליות בשלבים הראשונים הוא ע”י בדיקות דם ושתן. בשתן יש נוכחות של חלבון (לאדם בריא אין חלבון בשתן) ובדיקת רמת קראטינין ואוריאה בדם (creatinine & urea), כאשר רמות מעל הנורמה מצביעות על מחלת כליות.
התגלתה אצלי הפרעה בתפקוד הכלייתי – מה עושים?
בחולים שהוכחה מחלת כליות הטיפול המוקדם הינו חיוני להאטת הירידה בתפקוד הכלייתי. ברוב המחלקות הנפרולוגיות פועלות מרפאות טרום-דיאליזה המטפלות בחולים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית.
מטרות מרפאת הטרום-דיאליזה הן:
האטת התקדמות המחלה
ישנם מספר צעדים שיש לנקוט, שלהם השפעה ניכרת על התקדמות המחלה:
מעת לעת אנחנו שולחים עלון מידע אודות מבצעים והטבות. כדאי להרשם, תקבלו רק דברים טובים. ותמיד תוכלו להסיר את עצמכם מהרשימה בקליק אחד.
סבאלה – הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב
טל’: 0777-808070, 03-5711754
אימייל: info@sabale.co.il
מנהל האתר: לני מידן. טל’ 052-6433030
© כל הזכויות שמורות לאתר סבאלה אלא אם כן צויין אחרת.
חלק מהמאמרים כתובים בלשון זכר, מטעמי נוחות קריאה, אולם כמובן שהכוונה לשני המינים. האהבה שלנו לסבתאל’ה לא נופלת מאהבתינו לסבאל’ה 😍
סבתאל’ה, אנחנו בעדך !!! 😍
זכויות יוצרים:
אתם מוזמנים להעתיק את התכנים שבאתר, לצטט, להעביר ולעשות בהם ככל העולה על רוחכם, בתנאי אחד חד משמעי: יש להציג קישור לעמוד ממנו נלקח המידע.
שום שימוש לא יותר ללא הצגת קישור לעמוד !
המידע באתר הינו לצורכי מידע כללי בלבד!!! ולא בא להחליף ייעוץ עם איש מקצוע. בבקשה הפעילו שיקול דעת.
אין ולא תהיה לסבאלה כל אחריות, במוצהר או במשתמע, לגבי האמור באתר.
מערכת סבאלה עושה כל שביכולתה להגן על זכויות יוצרים. בכל פנייה בנושא אתם מוזמנים לפנות אלינו.